Goede voornemens

Hebben jullie al goede voornemens gemaakt of zijn ze juist al over boord gegooid? Ikzelf heb geen goede voornemens voor 2020. Wel heb ik mezelf doelen gesteld.

Ik ben namelijk al een paar maanden geleden aan mijn goede voornemen begonnen. Afvallen. Afvallen voor de New York marathon om zo makkelijker die afstand te kunnen lopen. Maar ook gewoon om lekkerder in mijn vel te zitten. Dit heb ik gedaan door hulp te zoeken bij een voedingsconsulent.

Sporten deed ik naar mijn idee al genoeg dus daar viel weinig winst te behalen. En eten? Tja dat kan ik als de beste, alles wat los en vast zit. In de afgelopen jaren heb ik naar mijn idee alle diëten, shakes en pillen al wel gehad. Dat werkte leuk voor even, maar vervolgens kwam het er dubbel en dwars weer aan. En dat was dan ook precies wat ik nu niet wilde. Ik kwam al van ver, door het vele lopen was ik al wel bijna 10 kg kwijt. Maar ik stond stil en kwam niet verder. Ook had ik nog vaak last van schommelingen, dat ik dan weer een paar kilo zwaarder werd. Daarom ging ik op zoek naar een andere aanpak. Uiteindelijk ben ik bij een voedingsconsulent bij mij uit de wijk terecht gekomen, Monica.

Een van de eerste vragen die gesteld werd “Wat is je doel”. Nou dat had ik helder. 80 kg wegen met de New York marathon. Dit doel heb ik toen ook meteen opgeschreven, uitgeprint en opgehangen in de voorraadkast. Ik heb dit doel omdat ik wil proberen de New York marathon binnen 5 uur te lopen. In Rotterdam deed ik er 5:12:11 over en daarom word ik ook vaak raar aangekeken als ik zeg dat ik New York sneller wil lopen. Mensen zeggen: “New York heeft veel hoogteverschillen, Rotterdam is plat. New York moet je gaan om te genieten, want er is zoveel te zien als je daar loopt. New York is echt een sfeermarathon waar je van moet genieten en geen PR moet willen neerzetten.” Allemaal hoor ik het aandachtig aan, maar Nikki zou Nikki niet zijn als ze toch niet haar eigen plan trekt. Eigenwijs blijft toch mijn 2e naam. Afgelopen jaar heb ik laten zien dat ik zoveel sneller ben geworden en dat ga ik dit jaar voortzetten. En daarom ga ik New York onder de 5 uur lopen.

Ik ben er van overtuigd dat afvallen mij daarbij gaat helpen. Sinds dat ik ben begonnen met afvallen samen met de voedingsconsulent ben ik nog eens 7,5 kg kwijt. Juist in deze periode heb ik PR na PR gelopen. Hierdoor weet ik dit ik op de goede weg zit. Ik ben namelijk niet snel afgevallen, maar ik kom ook niet meer aan. De schommelingen zijn dus weg. Dat komt omdat mijn eetpatroon is veranderd. Natuurlijk snoep ik nog af en toe en mijn wijntje bij het eten laat ik ook niet staan. Dat is ook iets wat ik vanaf dag 1 bij Monica heb aangegeven. Ik wil dingen veranderen. Zoals ik nu leef gaat het niet goed, maar ik verander niet alles. Ik ga niet leven op 3 slablaadjes en water. Dat was waar ik soms best bang voor was. Monica heeft naar dit alles geluisterd en is er soms ook echt wel kritisch op geweest, wat mij alleen maar aan het denken heeft gezet. Maar ook heeft ze me nieuwe inzichten gegeven. Ga eens sporten zonder ontbijt, want dan activeer je meer je vetverbranding. Eet meer eiwitten en minder koolhydraten. Dit is een kleine greep uit de tips en trucs die ik heb meegekregen en waar ik actief mee aan de slag ben gegaan.

En nu, nu ben ik 7,5 kg kwijt en ik blijf het kwijt. In al die maanden is er geen moment geweest dat ik weer omhoog schiet qua gewicht. Soms blijf ik wel even hangen op een bepaald gewicht, maar uiteindelijk gaat de dalende lijn weer verder. En daar ben ik trots op en natuurlijk erg blij mee. De reacties uit de omgeving zijn erg leuk. Tijdens het lopen wordt ik aangesproken dat ze tegen een steeds kleinere kont aan moeten kijken en daar kan ik natuurlijk alleen maar om lachen. En een beetje glunderen.

Voor mijn doel heb ik nu nog 5 kilo te gaan. Deze wil ik alleen niet meer in november behaald hebben, maar eind mei bij de Roparun. Dat gaat mijn grote sportieve prestatie worden, dus dan wil ik al op mijn streefgewicht zitten. Dan is het daarna alleen een kwestie van stabiel houden. Iets waar ik met deze methode alle vertrouwen in heb.

Dus goede voornemens voor 2020 die op 1 januari ingaan, daar doe ik niet aan. Wel heb ik doelen gesteld voor mezelf in 2020. Mijn grote doel; de New York marathon in 5 uur lopen is duidelijk, maar ook wil ik nog een keer een halve marathon onder de 2 uur lopen. Eens kijken of het me vaker gaat lukken.

De Roparun goed uitlopen is misschien wel mijn belangrijkste doel, want dat gaat toch echt een ervaring voor het leven worden samen met een groep kanjers om mij heen. En in de voorbereiding naar de Roparun ga ik me focussen op kortere afstanden. Als ik dan ook de 5 km onder de 26 minuten loop en de 10 km onder de 55 minuten zou dat heel mooi zijn.

Verder wil ik in 2020 gewoon genieten van de dingen die ik doe. Leuke dingen doen met vrienden en familie en gelukkig staat er al heel veel gepland. En in 2020 ga ik voor de trails. Lekker lopen in de natuurlijk en genieten van de omgeving. Met een beetje geluk wordt ik er dan ook wat sterker van. Daar ben ik dit weekend dan ook meteen aan begonnen en hebben Jochem en ik samen heerlijk 13 km in het Leenderbos gelopen. En het was mooi om te combineren met een gezellig bezoek aan mijn vader.

Een erg mooie manier van hardlopen vind ik dat trailen. Al zijn de verzorgingsposten dan weer niet zo heel goed voor de lijn met al dat snoep. Ook hebben we bij de finish nog even gewacht om de echte toppers van de zondag binnen te halen. Frank en Saskia die gewoon de 52km trail hadden gelopen, echt super knap. Daar moet ik nog niet aan denken, maar zeg nooit nooit.

En zo heb ik in het eerste weekend van het jaar al mooi 2 nieuwe doelen met elkaar gecombineerd. Of je nu op 1 januari of op 17 september start met je voornemens of doelen, dat moet niks uitmaken. Als je er zelf maar voor de volle 100% achter staat.

2 gedachten over “Goede voornemens”

  1. Wat een gemotiveerde den ben je toch. Door je verhalen kunnen veel mensen een voorbeeld aan je nemen. Ik zeg het nog maar een keer, je bent een TOPPERTJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.