Je hoeft niet altijd alles te zeggen

In de loop der jaren heb ik me al vaak verbaasd over wat mensen allemaal denken te mogen zeggen. En nu dat iedereen de goede voornemens weer uit de kast heeft gehaald lijkt dat nog weer te versterken.

Als tiener schroomde ik niet om iedere jonge man of oude viezerik die een opmerking durfde te maken over mijn voorgevel een klap te verkopen. Dat stadium ben ik gelukkig voorbij. Of dat dat komt doordat ik het makkelijker langs me neer kan leggen of doordat ik weet dat zij toch niet beter weten dat weet ik niet. Maar meestal trek ik me er niet zo veel van aan. Meestal.

Vorig jaar tijdens de gouden singelloop kwam weer eens de oude Nikki naar boven. Langs de gracht was een terras. Een terras met een stuk of 10 mannen, 50+ met een ietwat grotere bierbuik dan gemiddeld. De tafel stond vol met halve glazen bier en aan hun geroep te horen waren dat niet de eerste glazen die ze gedronken hadden.

Als hardloper raak je gewend aan de opmerkingen tijdens de eerste kilometer met “Kom op, je bent er bijna” of “ Goed bezig” dat soort dingen. En ik moet zeggen ik geniet daarvan, ik vind het leuk als het publiek enthousiast is daar ga ik toch net een stukje harder van lopen. Maar deze mannen hadden iets anders in gedachte. Ze vonden het namelijk nodig om van de verte al te roepen: “ Kijk daar met dat witte shirt, die heeft dikke tieten.” En toen ik dichterbij kwam kwamen er nog wat andere opmerkingen achteraan. Ik stond net op het punt om het terras op te lopen toen ik zag dat Fabian een paar meter verder stond om mij aan te moedigen. In een split second besloot ik daarom nog wel even een opmerking over hun buiken te maken en dat het wellicht niet geheel onverstandig zou zijn als zij ook eens een stukje zouden gaan lopen. Vergeet dan alleen niet een BH voor die buik van jullie. Om vervolgens een high five aan Fabian te geven en mijn boosheid om te zetten in een eindsprint naar de finish. Om het vervolgens weer snel te vergeten.

Ik moet hier alleen aan terug denken omdat ik nu tijdens mijn 2 loopjes in januari weer opmerkingen kreeg waarvan ik denk: “ Hoe dan?!” Op 1 januari liep ik een progressief rondje plas. Niet te snel maar toch ook echt niet langzaam. Een man kwam langs mij lopen en wenste me de beste wensen. Van hetzelfde natuurlijk. Maar net voordat hij wat meer aanzette kon hij het niet laten om ook nog even te zeggen dat het goed is om meteen mijn goede voornemens uit te voeren. Nu wel volhouden hé! WTF, ik loop al jaren 3x in de week hard. Hoezo denk jij dat ik een beginneling ben die dit alleen maar doet om de goede voornemens?!

En vandaag had ik een langere duurloop op het programma staan. Ik liep alleen en had daarom ook mijn trailvest om. Dat is makkelijk om mijn telefoon in weg te stoppen, maar ook wat te eten en drinken voor onderweg mocht ik het nodig hebben. Het was erg druk met zowel hardlopers, wandelaars en fietsers. Geen probleem, we passen ons aan elkaar aan en ik heb nog nooit zo vaak goedemorgen gezegd. Totdat er 2 wandelaars stilstonden om een losgeraakte veter te strikken. “Zo jij hebt een bijzondere BH aan, werd me op voorhand al geroepen. Zie je dat, zij kan drinken uit haar tiet.” Van mannen had ik dit verwacht, maar van twee vrouwen?

Lieve mensen, zullen we leven en laten leven. Iedere stap die iemand zet is er 1 en dat is heel mooi. Het maakt niet uit of je maatje 36 of 46 hebt. Als mensen in beweging zijn kan dat al een overwinning op zichzelf zijn. Een 5 km kan voor een beginneling aanvoelen als een marathon voor een ervaren hardloper en dat is ook juist het mooie van deze sport. Ik ben ook begonnen met +100 kg een paar jaar geleden en een tight is dan niet het kledingstuk wat je het liefste aan hebt. Maar nu weeg ik 20kg minder en hoop ik dit jaar 2 marathons te lopen. Dus laten we het houden bij een Goedemorgen/ Goedemiddag of een Goed bezig? Al die andere opmerkingen over hoe iemand eruit ziet of wat ze aan hebben is nergens voor nodig. Ik kijk alweer uit naar de: “ Kom op, je bent er bijna” als ik nog 40 km moet lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.