Rocket science

Om mij heen hoor ik regelmatig dat het lastig is om gemotiveerd te blijven om te lopen in tijden van Corona. Zelf merk ik dat ik voldoende motivatie heb, maar dat ik wel moeite heb met het stellen van (realistische) doelen.

De laatste tijd mag ik weer veel lange afstanden lopen van mijn trainer. Ik geniet er volop van en het gaat me vooralsnog goed af. Maar waar ik wel moeite mee heb is dat ik geen idee heb waar ik sta. Mijn tempo’s in de duurlopen gaan omhoog, maar wat voor tempo’s kan ik dan lopen in mijn interval? Van de week had ik bijvoorbeeld een lange interval van 20 min vol gas op het programma staan. Ik liep door de stad, maar wilde toch 5:15 halen en dacht echt dat dat moest kunnen. Maar uiteindelijk kwam ik niet verder dan 5:23. En waar zou ik nu staan op een 5 of op een 10?

Het maakt niet uit en het is zeker niet een van de levensvragen. Maar ik ben niet voor niets een analist. Dus ik ga voor mezelf de tempo’s analyseren, waardoor ik ook ga dromen. De wedstrijden die nu nog in mijn agenda staan genoteerd zijn de marathons van Berlijn en New York. En de marathon is ook precies de afstand waar ik weinig vergelijkingsmateriaal heb.

In 2019 heb ik mijn laatste en enige marathon gelopen. De weg er naartoe heb ik als heel zwaar ervaren. Niet alleen de afstanden uitbouwen, maar ook de mentale stress die ik destijds heel erg heb gevoeld. Ik vond er werkelijk niks aan en ik zou het daarom ook maar 1x doen. Maar toch is er iets raars met mezelf aan de hand.

Ik vond het heel zwaar en ik ben dat zeker niet vergeten, maar toch stop ik deze ervaringen weg. De loopjes tot 25 kilometer gaan me al een stuk beter af dan destijds en de zenuwen zijn ook al een tijdje weg. Vorige week liep ik de 25 km met een gemiddelde van 6:11, dat heeft m’n gedroom helemaal aangezet.

In 2019 liep ik namelijk de marathon in een gemiddelde van 7:18. Maar ik was toen met name erg bang voor de afstand en wat ik onderweg zou tegenkomen. Een stop meer bij een dixie moest dan ook zeker kunnen, want het was toch warm? Daarom goed op mezelf letten. Dat ik de volgende dag alleen last had van een blaar zegt denk ik ook genoeg over hoe ik deze marathon heb gelopen. Voor 2020 was mijn doel New York onder de 5 uur lopen. En nu? Nu droom ik er van om Berlijn 2021 onder de 4:30 uur te lopen. Is het reëel? Ik heb werkelijk geen idee. Want een reality check is nu niet mogelijk. Maar ik geloof er wel in. En dat is al de eerste stap na die 4 en een half uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.